Ekonomi

Yozgat’taki barajda alabalık üretimi arttı

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde, denize kıyısı olmayan ve bozkır ortasında yer alan barajda ağ kafes sistemiyle alabalık üretimi yapan girişimci Tuncay Erol, devlet desteğiyle yıllık kapasitesini 25 tondan 75 tona çıkardı.

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde bulunan ve 1996-2004 yılları arasında sulama, elektrik ve taşkın kontrolü amacıyla inşa edilen Çekerek Barajı’nda 2011 yılında su tutulmaya başlamasıyla birlikte ilçede geçimini sağlayan bazı çiftçiler de üretime başladı. tarım ve hayvancılıktan balık üretimine başladı. Ağlarla gümüş balığı, kerevit ve sazan balığı yakalayan üreticiler, baraj üzerine kurdukları üretim kafeslerinde alabalık da yetiştiriyor. Çekerek ilçesine bağlı Arpaç köyünde uzun yıllar tarım ve hayvancılıkla uğraşan Tuncay Erol (45), Çekerek Barajı’nın kurulmasının ardından tarım arazilerinin sular altında kalması üzerine alabalık üreticisi olmaya karar verdi. 2015 yılında Çekerek Barajı’na kendi imkanlarıyla üretim kafesi kuran girişimci Erol, yıllık 25 ton alabalık üretimine başladı. Devletin sağladığı destekten de yararlanan Erol, kafes sayısını 13’e, yıllık üretimini ise 75 tona çıkardı.

Çekerek Barajı’nda ağ kafes sistemi ile üretilen balıklar belirli ağırlık ve ölçülere ulaştığında Karadeniz ve Ege Bölgesi’ndeki su ürünleri tesisine gönderilmektedir. Balıklar buradaki tesislerde işlendikten sonra Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

“Balıkçılık daha karlı bir iş”

2011 yılında Çekerek Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla tarım alanları sular altında kalan Tuncay Erol, 2015 yılında kendi imkanlarıyla balık üretimine başladığını söyledi. Erol, “İlk yıllarda bu işte acemi olduğumdan dolayı balık üretimine başladım. Yıllık 25 ton üretim ile başladım.Daha önce tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordum.Şu anda hem hayvancılık hem de balıkçılık yapıyorum ama balıkçılık hayvancılıktan daha karlı bir iş.Ürettiğimiz balıkları Türkiye’deki fabrikalara teslim ediyoruz. Ege ve Karadeniz Bölgelerine, “İşlenen balıklar Avrupa ülkelerine gönderiliyor” dedi.

“Avrupa ülkelerinin sofralarını süslüyor”

Kışın balığın tadının iki katına çıktığını belirten Erol, “Kışın balıkçılık yapmak zordur ama kışın balıklar daha lezzetlidir çünkü suyun PH değeri daha iyidir. Bölgemize kar yağdı ve kış aylarından bu yana balıklar daha lezzetli oluyor. hava soğuktu, balığın tadı yaza göre iki katına çıktı. Yılda bir kez “İlk defa devlet desteği alıyoruz, kapasitem 25 tondu, bu yıl 75 tona çıkardım. Fabrikalara gönderdiğimiz balıklar işlendikten sonra Avrupa ülkelerinin sofralarını süslüyor” dedi. – YOZGAT

avanosajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu