Katarakt cerrahisinde femtosaniye lazer ile iğnelere ve ağrıya son
Batıgöz Sağlık Kümesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Serkan Biliş, katarakt ameliyatlarında hastaların en büyük korkusu olan iğneye ihtiyaç duymadığını, lazer yolunu uyguladığını belirterek, ameliyatların artık iğnesiz, dikişsiz ve ağrısız yapıldığının müjdesini verdi.
Batıgöz Sağlık Kümesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Katarakt ve katarakt ameliyatlarında kullanılan Femtosaniye Lazer Fako Yolu ile ilgili sorularımızı Dr. Serkan Biliş yanıtladı. Katarakt ameliyatlarını hastaların en büyük korkusu olan iğneye ihtiyaç duymadan gerçekleştirdiklerini belirten Op. Biliş, ameliyatların artık iğnesiz, dikişsiz ve ağrısız yapıldığının müjdesini verdi. Öpücük. Biliş, “Katarakt dışında başka bir rahatsızlığınız yoksa, multifokal lensler sayesinde görmeyi azaltan gözlüğe bağımlılığınız büyük ölçüde azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.”
-Kataraktı bir cümle ile açıklayabilir misiniz?
Katarakt, gözümüzdeki merceğin saydamlığını kaybederek görmenin azalmasıyla sonuçlanan bir rahatsızlıktır.
-Kataraktın nedenleri nelerdir?
Katarakt, yaşa bağlı olarak zamanın yüzde 90’ında görülür. Ancak travma ve diyabet gibi sistemik hastalıklarda uzun süreli kortizon kullanımına bağlı olarak katarakt gelişebilir.
-Katarakt belirtileri nelerdir?
Bulanık ve az görme en değerli belirtisidir. Azalmış renk kalitesi de kataraktın değerli bir işaretidir. Geceleri hafif rahatsızlığın artması, bazı katarakt türlerinde yalancı miyopiye bağlı olarak uzağı görmenin bozulması, uzağı görmenin aksine yakını görmenin aniden düzelmesi ve yakını görmenin kısa sürede bozulması sayılabilir. kataraktın en belirgin belirtisi olarak.
Katarakt nasıl tedavi edilir?
Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. İlaçlarla tedavisi mümkün olmadığından, ilaçların kataraktı önlemede veya geciktirmede tesadüfi bir katkısı saptanmamıştır.
-Ne zaman ameliyat olmalıyım?
Bulanık görme günlük hayatımızı etkilemeye başladığında özellikle araç kullananlar ameliyatı hiç geciktirmemelidir.
Özellikle yeni cerrahi girişimlerde kataraktın sertleşmeden alınması ameliyatın başarısını artırmaktadır. Çünkü çok ilerlemiş kataraktların ameliyatları daha zahmetli olabilir ve iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Ameliyatlar nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatları hastanede yatış gerektirmeden yapılabilen tedavilerdir. Ameliyattan 1 saat önce göze damla damlatılarak gözbebekleri büyütülür. Birçok hastanın en büyük korkusu olan gözün damla anestezi kullanılarak uyuşturulması yerine hem hastaların konforunu arttırmakta hem de kaygılarını en aza indirmektedir. Ameliyattan sonra genellikle dikişe gerek yoktur. Yani katarakt ameliyatı iğnesiz, dikişsiz ve ağrısız bir ameliyattır diyebiliriz.
Katarakt cerrahisinde lazer kullanımı hastaya ne gibi faydalar sağlar?
Günümüz katarakt cerrahisinde fakoemülsifikasyon işlemi kullanılarak göze küçük bir kesiden girildikten sonra ultrason gücü ile katarakt küçük kesikler halinde emilerek dışarı alınmaktadır. Fako cerrahisinin birçok basamağı vardır. Son yıllarda özellikle gözlük camı çıkarma ameliyatında artış gösteren, sıklıkla kullanılan ve başarısını kanıtlamış olan Femtosaniye Lazer Teknolojisi, katarakt ameliyatlarında da hastaların hizmetine girmiştir. Bu teknolojiyi dünya ile eş zamanlı olarak merkezimizde kullanmaya başladık.
Femtosaniye lazer teknolojisi sayesinde fako cerrahisinin en değerli aşamaları tamamen bilgisayar kontrolünde, el değmeden gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak güzelleştirme süreci kısalmakta ve komplikasyon olasılığı en aza indirilmektedir.
Femtosaniye Lazer Fako Cerrahisinin bir diğer avantajı da özel lens dediğimiz multifokal (multifokal) ve torik (stigmatizm düzeltici) lenslerin son derece pürüzsüz ve mikron seviyesinde bir güvenlikte hazırlanabildiği yuva; böylece görsel kalite çok daha iyi artırılabilir.
Femtosaniye Lazer Fako Prosedürü hangi aşamalarda cerraha yardımcı olur?
Fako ile katarakt cerrahisinin kıymetli aşamaları,
-Bıçak kullanmadan lazer ışını ile kornea kesisinin oluşturulması
-Kataraktlı merceğin ön zarında oluşturulan açıklığın (kapsüloreksis) istenilen ölçülerde yapılması
-Lazer gücü yardımıyla katarakt merceğinin modüllere ayrılması
İşlemlerin tamamen gizli ve gerçeğe uygun olarak gerçekleştirilmesi; Ameliyatın daha güvenli ve aynı yüksek standartta yapılmasını sağlayarak cerraha yardımcı olur.
-Bu multifokal ve torik lenslerden bahseder misiniz?
Katarakt cerrahisinde kullanılan standart tek odaklı lensler ile ameliyat sonrasında uzağı ve/veya yakını görmek için gözlük kullanmalısınız. Ancak multifokal lens kullanılırsa (multifokal), katarakt dışında görmeyi azaltan başka bir rahatsızlığınız yoksa gözlüğe olan bağımlılığınız büyük ölçüde azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.
Lens teknolojisinde son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucunda; Görme kalitesini önemli ölçüde bozan bu rahatsızlığın tedavisi artık astigmatlı hastalarımızda da astigmat lensler sayesinde yapılabilmektedir.
-Ameliyat sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Ameliyattan sonra hastalarımızın normal görüşlerine ulaşmaları için geçen süre, ameliyatın zorluğuna ve kataraktın sertliğine göre değişmekle birlikte 1 hafta ile 15 gün arasında düzgün bir görüş noktasına ulaşılabilmektedir. Hatta zamanında gelen ve ameliyatını olan bir hasta 1-2 gün içinde bile görmesindeki iyileşmeyi hissetmeye başlar.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı